rakentajan aikajana
05.12.2023 / Maru Hautala
Vuosien varrella olen päässyt mukaan monenlaisiin projekteihin ja oppinut seuraamaan niin onnistuneita rakennusprojekteja (kyllä, sellaisiakin on) kuin myös hieman epäonnisempia raksamatkoja. On selvää, että suurissa kokonaisuuksissa kaikkiin yllätyksiin emme aina pysty reagoimaan ja kun projektit on pitkiä, voi muutoksia tulla sellaisista tekijöistä, joihin itse emme pysty vaikuttamaan.
Olen jo pidemmän aikaa pohtinut, että haluaisin kirjoittaa tekijöistä, jotka toistuvat onnistuneissa rakennus-/sisustusprojekteissa. Millaisia valintoja etenkin sisustusratkaisuiden näkökulmasta täytyisi tehdä jo projektin alkumetreillä ja miten kokonaisuutta tulisi hallita? Kuka vastaa ja mistäkin?
Tässä postauksessa avaan rakentamisen aikajanaa etenkin sisustussuunnittelun näkökulmasta ja toivon, että postauksesta on hyötyä mahdollisessa tulevassa rakennusprojektissanne!
Suunnittele huolella ja ajoissa!
”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on vanha viisaus, joka pitää paikkansa etenkin rakennusalalla. Ideaalitilanne suunnittelun suhteen olisi sellainen, että kaikki olisi tehty suunnittelun osalta valmiiksi, ennen kuin kuokka maahan kapsahtaa. Tämä koskee myös sisustusvalintoja ja sohvan paikkaa.
Pienikin valinta voi vaikuttaa toiseen ja näin syntyy lumipalloefekti. Monelle meistä on varmasti hyvinkin tuttu tilanne, että riippuvalaisinpaikka ei osu millään ruokapöydän päälle tai perheen puhelimien latauspiste ja johtoviidakko on keittiön paraatipaikalla. Puhumattakaan eteisen säilytysratkaisuista.
Mitä viimeistellympää ja harkitumpaa suunnittelun tasoa haetaan, tulisi suunnittelulle varata hyvin aikaa. Liian usein on tilanne, että sisustuksen suunnittelu aloitetaan siinä vaiheessa, kun rakentaminen on jo aloitettu. Se on usein jo liian myöhäistä sen suhteen, jos halutaan mahdollisimman tarkasti puuttua toiminnallisuuksiin ja eheään kokonaisuuteen. Kun perustukset ja valut on tehty on hyvin haasteellista (kallista) lähteä vaihtamaan viemäreiden paikkoja, jos esimerkiksi keittiön suunnitelmat vielä elävät. Kiintokalustessuunnittelu tulisi siis olla tehtynä pikimmiten ja koska kaikki vaikuttavat kaikkeen, pitäisi kiintokalustessuunnittelun ohella olla myös kodin pääkalusteet paikoillaan (mahtuuko haaveiltu suuri ruokapöytä tilaan tuoleineen, jos keittiöön tulee saareke?)
Suunnittelun aikajana
Harvemmin kuitenkaan elämme maailmassa, jossa suunnittelu onnistuisi TÄYSIN ennen rakennusprojektin alkamista. Usein myös budjetti tarkentuu projektin edetessä, joten olen ylle luonut aikajanan, jossa suunnittelu olisi hyvä toteuttaa, jotta projekti saataisiin mahdollisimman onnistuneesti maaliin.
Pohjapiirroksen suunnittelu, Arkkitehti. Pohjapiirroksen suunnittelussa kannattaa huomioida, onko suunnitelman tehnyt arkkitehti vai insinööri. Usein arkkitehdin laatima pohja on sisustussuunnittelijan pöydälle tullessaan viimeistellympi myös toiminnallisuuksien tiimoilta, kuin insinöörityönä laadittu. Kannattaa huomioida, että talotehtaiden suunnittelijoilla ei välttämättä ole arkkitehdin tutkintoa. Pohjapiirroksen huolellinen suunnittelu ja arkkitehdin käyttö etenkin haasteellisella tontilla on ehdottoman järkevää ja panostuksen väärti!
Pohjapiirroksen viimeistely, Arkkitehti & sisustussuunnittelija. Sisustussuunnittelija kannattaa ottaa projektiin mukaan vaiheessa, jossa pohjapiirros alkaa olla hyvällä mallilla, mutta jäljellä olisi arkkitehdille vielä ainakin yksi luonnoskierros. Sisustussuunnittelija voi vielä tsekata kiintokalusteiden järjestyksen ja muut pienet huomiot pohjan toiminnallisuuksiin. Mikäli ette ole vielä varmoja haluatteko käyttää sisustussuunnittelijan kokonaispalveluita, on 2h sisustuskonsultointi erinomainen palvelu juuri tähän tarkoitukseen!
Tekninen suunnittelu LVI/S, LVI-/sähkösuunnittelija, sisustussuunnittelija. Hyvin pian LVI- ja sähkösuunnittelija kaipaavat tietoja pistorasioiden ja vesipisteiden paikoista. Halutaanko upotettuja hanaratkaisuja, tehdäänkö kylpyhuoneen lattia isolla laatalla ja näin kaivoratkaisu pitäisi toteuttaa linjaratkaisuna? Halutaanko epäsuoraa valoa ja rakennetaanko kiinteä sängynpääty, johon nostetaan pistorasia puhelimen lataukseen optimaaliselle korkeudelle. Käytetäänkö sähköistettyjä verhoja? Kaikki nämä tiedot tulisi olla sähkö-/lvi suunnittelijoilla tiedossa jo hyvin alkuvaiheessa. Tarkoittaa siis sitä, että suunnittelun tulisi olla irto-/kiintokalusteiden osalta jo hyvinkin pitkällä.
Pintamateriaalien suunnittelu, sisustussuunnittelija. Suunnitellaan rakennuksen pintamateriaalit (laatat, maalit, tapetit, paneelit, lattiat, listoitukset jne.) Pyydetään tarjoukset pintamateriaaliratkaisuista. Kun tiedetään mitä on tulossa, pystyy myös timpurityötä tekevä arvioimaan oman työnsä kustannukset tarkemmin. Työn kustannuksia on hyvin vaikea arvioida, jos ei tiedetä mitä on tulossa. Edullisempi pieni laattaa saattaa olla työkustannuksen puitteissa kalliimpi toteuttaa, kun iso arvokkaampi materiaalivalinta.
Rakentaminen alkaa. Timpurit, vastaava työnjohtaja.
Työmaakäynnit ja mahdolliset tarkennukset. Tarkennetaan suunnitelmia, mikäli työmaa vaatii.
Irtokalustessuunnittelu. Sisustusssuunnittelija. Kodin pääkalusteet on mitoitettu ja huomioitu jo pohjapiirrokseen. Määritellään tarkat tuotetiedot, värimaailmat, verhot, tekstiilit, somisteet jne. Usein irtokalustessuunnittelu tehdään jo samaan aikaan pintamateriaalien suunnittelun kanssa.
Loppukaneettina sanottakoon, että sisustussuunnittelijan ottaminen projektiin hyvin varhaisessa vaiheessa hyödyttää koko projektin sujuvuutta ja dokumentointia. Se ei poissulje sitä, etteikö asiakas pääsisi mukaan projektiin ja antamaan omat toiveet valinnoista. Suunnittelijan tehtävä on dokumentoida ja viimeistellä myös asiakkaan toiveita muille suunnittelijoille, jotta kaikilla olisi käsitys lopputuloksesta. Näin dokumentit toimivat myös asiakkaan tukena ja turvana, jos toteutusvaiheessa kaikki ei olekaan tehty suunnitelmien mukaan.
On aina mahdollisuus vedota suunnitelmaan, joka on laadittu yhteistyössä asiakkaan kuin muiden ammattilaisten kanssa.
Maru